FRENCH MACAROONS RECIPE

  Moj prvi susret sa ovim šarenim kolačićima bio je u jednom časopisu, više se ni ne sećam koji je u pitanju. Sećam se samo da je bilo n...


  Moj prvi susret sa ovim šarenim kolačićima bio je u jednom časopisu, više se ni ne sećam koji je u pitanju. Sećam se samo da je bilo negde početkom mojih studentskih dana. Privukli su mi pažnju svojim šarenilom, svaki je na toj slici bio u različitoj boji. Naravno da sam istog trenutka poželela da ih napravim. Ali odmah su došle prepreke različitih vrsta. Budući da smo živeli studentskim životom (svako ko je studirao van svog rodnog mesta zna šta to znači), opcije su nam bile svedene na minimum. Od svega što nam je bilo potrebno za pripremu macaroonsa imali smo samo volju, zapravo samo sam je ja imala. Ono bez čega ne možete da krenete u pripremu ovog slatkiša su mikser, blender, spatula, poslastičarska kesa sa špricem, dobra rerna i mnooogo strpljenja! Danima sam smišljala kako da ih napravim, pa sam krenula od toga da kupim badem kad odem kući i sameljem ga tamo, pa donesem i krenem u pohod pravljenja. Preko toga da od komšija (sa kojima se nismo znali) pozajmim potreban alat, do toga da kupim bademovo brašno koje je za nas kao studente bilo više nego nepristupačno. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, koji su se otrgli na više godina i pomenutih smetnji, konačno sam spremila sve što je potrebno za jedne uspešne macaroonse. I eto ih, zeleni i prelepi pred vama u ovom postu, koji pored recepta nosi i jednu priču o upornosti i njenoj isplativosti, ali i priču o tome kako je živeti kao podstanar u tuđem gradu, koji je ubrzo postao naš, makar ga mi takvim doživljavamo. 
  Veoma su nezgodni za pripremu, tako da morate pažljivo ispratiti svaki korak. Rerna mora biti na 140 stepeni, a ako vam je rerna jača onda i na manjoj temperaturi, bademi moraju biti samleveni što sitnije, ja sam to radila na vodenici za orahe, dva puta, zatim se moraju prosejati kroz sito kako bi se dobilo bukvalno bademovo brasno. Belanca treba od ljuske odvojiti minimum dva dana ranije, a pre pripreme ih izvaditi da odstoje minimum 2 sata na sobnoj temperaturi. Pripremljeni i oblikovani macaroonsi moraju odstojati 30 do 60 minuta pre pečenja.  Još jedan bitan korak (moždai najbitniji) je samo sjedinjavanje sastojaka. Ne sme se premutiti ali ni ono suprotno, nedovoljno mutiti. Konzistencija bi trebalo da vam bude kao gusta lava kada dignete spatulu. Ukoliko ne umutite dovoljno macaroonsi će ispucati a ako ih previše mešate neće imati onu karakterističnu "stupicu", i razliće se. Na slikama iznad vidite teksturu koju treba da dostignete.Potrebni sastojci:

- 2 belanca
- 50 grama kristal šećera
- 80 grama mlevenih badema 
- 120 šećera u prahu
- prehrambena boja

  Bademi treba da imaju 80 grama posle svih onih koraka koje sam navela gore. 
Priprema:

  Belanca čvrsto umutiti i dok se mute, dodati boju. ona treba biti jača od one koju želite, jer će izbledeti usled pečenja. U drugoj posudi promešati bademe i šećer u prahu dok se potpuno ne sjedini, da bademi i šećer postanu homogena smesa. Suve sastojke dodajte u belanca pa mešsajte do odredjene tačke, kao što sam gore objasnila. Smesu preručiti u kesu pa formirati križiće željene veličine na tepsiji obloženoj papirom za pečenja. Kada kolačići odstoje, staviti ih da se peku 13 do 15 minuta. Kada se ispeku ostaviti da se potpuno ohlade pa ih tada odvajati od kuhinjskog papira. 

Fil:

  Ovaj korak je stvarno po vašem izboru. Možete ih puniti džemom, kremom... Ja sam ovog puta htela da iskoristim žumanca pa sam napravila krem od njih. Dva žumanca umutila sam sa 3 kašike šećera u prahu, dodala malo mleka i pola kašike brašna, mutila dok se sve ne zgusti. Kada se fil ohladio, dodati štanglu istopljene čokolade. Ovom smesom filovati macaroonse. 

  Najbolji su kada odstoje makar jedan dan, jer se fil i "keksići" lepo stope, i ukus je predivan.

  U zavisnosti od veličine, dobijate od 30 do 40 komada, što znači 15 do 20 spojenih macaroonsa. pomislićete da je to mala količina za ovoliki trud, ali ako mene pitate, vredi svakog utrošenog trenutka. 
  Prijatno!You Might Also Like

0 comments

Powered by Blogger.

Flickr Images