Travel post- Skoplje

 Dugo smo imali u planu neko  kraće zajedničko putovanje, a ovaj topao početak decembra nam je samo bio podstrek da taj plan i realizuj...


 Dugo smo imali u planu neko  kraće zajedničko putovanje, a ovaj topao početak decembra nam je samo bio podstrek da taj plan i realizujemo. Odluka je pala na Skoplje, budući da je od Vranja, u kome se trenutno nalazimo udaljeno oko 90 km. Posle ispijanja jutarnje kafice na obližnjoj omw pumpi krenuli smo put Makedonije. Posle dva sata vožnje stigli smo na odredište i krenuli u obilazak. Kako je Milošu ovo prva poseta Skoplju, žurili smo da sto više mesta obidjemo dok je dan. Autobuska sa koje smo krenuli je od samog centra udaljena desetak minuta hoda. 
 Sigurna sam da svako ko zna nekog ko je bio u Skolju ili je i sam bio, zna za novoizgradjenje objekte u centru u kome dominira mnostvo stilova, sto ga jednom rečju čini kičom. Svaka zgrada zasebno ima nekog smisla ali u kombinaciji nikako.
 Sto se starog dela grada tice, tu je vec drugačija situacija. Kao i svaki drugi i kako mu samo ime kaže, sve je u tom starinskom fazonu. Budući da preovladava muslimansko stanovništvo, odiše tim orijentom koji je svojstven samo njima i pravi je raj za oči. Juvelirske, obucarske i ostale radnje starih zanata koji su takoreci zaboravljeni je na svakom koraku. Kao i suvenirnice, krojačke radnje, a ne zaostaju ni kafići...
 Tog dana je bio neki državni praznik, sto mi nažalost nismo znali, pa smo imali malih poteškoca oko menjanja novca, ali posle duuuge potrage smo i to rešili. 
Napokon je dosao red i na klopicu i kratak predah za koji je izbor pao na London B & B u centru, koji je provereno dobar. Kako mrak pada u 4 h, nije bilo mnogo mogucnosti za slikanje unutrasnjosti samog objekta ali je pala poneka slika. A bez fotkanja hrane dok jedva cekas da je probas, naravno nije moglo. 
 Posle punjenja stomaka, na red je došao i šoping, koji je potrajao do samog polaska.
 Puni utisaka krenuli smo natrag kući uz obavezno prepričavanje dogogovstina i svega sto smo videli.
Za potpun dojam ovog putovanja kao i samog Skoplja, pogledajte slike koje vas čekaju u nastavku posta. Za neke od njih, zadužena je i moja sestra Mina, koja je sa nama uživala u ovom putovanju.


You Might Also Like

0 comments

Powered by Blogger.

Flickr Images