HIGH LEVEL HOMEMADE PIZZA

Neko za picu? Ja! Pica je moje omiljeno jelo, uvek ali uvek mogu da je jedem i to u enormnim količinama, takozvani picamen. Stvarno ne ...



Neko za picu? Ja! Pica je moje omiljeno jelo, uvek ali uvek mogu da je jedem i to u enormnim količinama, takozvani picamen. Stvarno ne bih mogao da razumem ljude koji je ne vole, dobro je što takve ljude nisam do sada upoznao. Svaka njena varijacija ili oblik mogu da budu savršen doručak, ručak ili večera. Probao sam mnoge proizvode raznih picerija i nijedna me nije toliko bacila u nokaut. Doduše postoji ta mala pricerija "Popaj", gde svako ko poseti Herceg Novi treba da ode i da se raspameti. Preporuka četiri vrste sira.


  Još iz studentskih dana( sada sam apsolvent :D) imamo tu tradiciju dana za picu, što znači da se pica pravi i jede čitavog dana. Pica majstor je Stefanija , naravno, nadaleko poznata po njoj. A ja sam tu samo da degustiram. Posle mnogo pokušaja došli smo do savršene kombinacije za pravljenje testa. Realno ako vam je testo loše  i pica vam ništa bolja neće biti, a kupovina podloga za picu je čisto bacanje para na glupost. Dobro testo je prvi preduslov, pored  dobrog  pelata, kečap ne dolazi u opticaj. 




Recept za testo i pelat biće u nastavku posta. Probajte ako već nemate iskustva u kuvanju, možda vam ne uspe iz prve, ali kada se navežbate bićete prezadovoljni rezultatom, obradovaćete i sebe, a i ljude za koje budete pripremali.



 Nadev prepuštamo vama. Možda volite one klasične sa šunkom i kačkavaljem ili neke neobičnije, pikantne ili pak egzotične ili vegeterijanske? Prepustite se mašti i svom ukusu.







  Ugrejte sebe i drage ljude u ovim zimskim danima jednom velikom porodičnom picom, po našem receptu, nećete se pokajati, OBEĆAVAMO!


 Testo (za jednu picu):

- 300 ml mlake vode
- 20 grama svežeg kvasca
- puna kasika šećera
- so
- brašno po potrebi (otprilike 300, 400 grama)
- maslinovo ulje

Postupak:

  Što se mešenja ovog testa tiče, razlikuje se od klasičnog po obrnutom dodavanju namirnica. Zapravo, brašno se dodaje u vodu, dok je uobičajeno da se voda dodaje u brašno. Dakle, u mlakoj vodi razmutiti kvasac i kašiku šećera, pa dodati brašno u kom ste prethodno dodali so. Mutiti kašikom dok smesa ne postane kompaktna, zatim nastaviti rukom i mesiti testo uz postepeno dodavanje brašna dok testo ne postane umešeno ali da se idalje lepi za ruke. Dakle, mekse od onog za hleb ili pogaču. Možda će vam biti sumnjivo, ali na pravom ste putu. Testo prelijte maslinovim uljem onoliko koliko je potrebno da se cela loptica prekrije njime. Pokrijte folijom i ostavite da odstoji 15 minuta. Kada ste to uradili na veliku okruglu tepsiju pospite brašno, na kome ce se pica peći. Utapkavati i razvlačiti testo do željene debljine. Ukoliko želite da vam bude kao ona iz picerija, neka to bude debljine oko 5 mm i imajte na umu da će još malo nadoći jer treba da odstoji još 10- 15 minuta. Pećnicu prethodno zagrejte do najjače temperature, budući da se pica inače peče u pećnicama koje idu i do 600 stepeni uz veoma kratko pečenje. Dok testo stoji i rerna zagreva, stavite svoj nadev, pa je pecite dok ne porumeni, sve zavisi od grejača. I to je to, vaša pica iz picerije je gotova!

Pelat (za jednu picu):

- 3 crvene pečene paprike
- 500 ml tomatela ili 2,3 komada naseckanog paradajza
- šoljica vode
- 3 čena belog luka
- bosiljak
- so
- šećer
- maslinovo ulje

Postupak:

  Na maslinovom ulju propržiti  polovinu belog luka i bosiljka, pa dodati naseckane paprike i pržiti kratko. Dodati paradajz i šoljicu vode i krčkati dok se ne zgusti do željene gustine, pa dodati ostatak belog luka i bosiljka, zbog svežine ukusa, onda ga izmiksati štapnim mikserom i pelat je gotov spreman za vašu savršenu picu.


PRIJATNO!





You Might Also Like

0 comments

Powered by Blogger.

Flickr Images