PET PREPORUKA ZA ČITANJE

         S obzirom na to da je pristigla jesen, pa zabadanje napolju sve više gubi smisao, valja utrošiti vreme pametno. Gde bolje troši...       S obzirom na to da je pristigla jesen, pa zabadanje napolju sve više gubi smisao, valja utrošiti vreme pametno. Gde bolje trošiti vreme nego uz knjigu. Takodje jako je pamtno skloniti se malo s neta, telefona ili kompa i utonuti u neki novi svet, koji čitajući sami stvarate. Opšte poznata stvar je dobra knjiga može da vas odvede na mesta koja niste očekivali. Mnogo puta mi se desilo da se toliko uživim u ono što čitam, da krenem da proživljavam život junaka, desi mi se da se ne osećam dobro, ako se protagonista ne oseća dobro. Tako nešto ne može da se iskusi na primer sa filmskom adaptacijom, jednostavno je knjiga, knjiga.  Lista koju sam vam pripremio je lista od 5 dela, koja su po mom mišljenju vredna pažnje, uvek sam  otvoren za predloge, tako da ako  imate nesto što vas je u dušu taklo, slobodno napišite dole u komentarima.

1. Haruki Murakami Igraj Igraj Igraj

Murakami je za mene uvek broj jedan, ovo sam delo  sada predložio, ali koje god da ste uzeli da pročitate nećete pogrešiti. Čovek je genije i moj omiljeni pisac. Igra reči, vođenje radnje, on je onaj tip pisca koji vas od početka romana ubaci u priču tako jako, da ne želite da se knjiga ikada završi. Roman Igraj igraj igraj je triler sa primesama SF-a, radnja se odvija u modernom Japanu, gde je glavni lik usamljenik koji je u potrazi za bivšom devojkom.  U toj potrazi srećemo likove koju su sa ove ili one strane relanosti. Kroz sjajni svet misterioznosti, upleteni su naravno i uticaji američke kulture, kojima je i sam Murakami opčinjen. 
2. Borisav Stankovic Nečista krv


Što se Bore tiče, bio sam veliki protivnik njegovog stvaralaštva. Imao sam  veoma loše mišljenje o njemu, niko nije mogao da mi promeni to sve do trenutka kada sam za potrebe ispita morao da pripremim Borina dela. Moj negativizam vukao je korene iz srednje škole kada se ovaj roman radio kao lektira, što mi je to tada bilo baš lejm. Sada kada sam "ozbiljna osoba", shvatio sam da je Bora bio veliki car, najbolji predstavnik srpskog realizma što se mene tiče. Jeste da je lektira, i da je većina čitala ili se barem susrela sa ovim romanom, moja je preporuka da ga opet pročitate. Borina je moć ta da uspeva da vas skameni scenama opisanim u svojim delima,  kao da ste i sami bili prisutni. Tako će vas i ovaj roman vratiti u Vranje na prelomu vekova, gde će Sofkina priča parati vaša srca.

3. Marko Vidojkovic E basš vam hvala

Ovde nemam šta puno da kažem, jednostavno, Marko Vidojković. Ako ste imali prilike da  pročitate  neku njegovu knjigu, znate o čemu govorim, s Vidojkovićem nema greške. Štivo koje će vas nasmejati do suza, štivo koje ćete upiti u dahu. Doduše ovo je roman na kakav nismo navikli, više podseća na priče nego na dosadašnje Vidojkovićeve romane. Reč je o tome da se Jugoslavija nije raspala i da je nastavila da postoji, gde smo svi mi bogati, zdravi i gde nam je sve dobro. Uprkos tome dolazi do pojave paralelnog univerzuma, gde se Jugoslavija odavno rapala, i gde svi mi vodimo život na koji smo odavno navikli da vodimo. Za one koji ne znaju, ovo je najnoviji Markov roman i od mene ima tople preporuke.


4.  Filip K. Dik Čovek u visokom dvorcu


Čovek koji je sam po sebi naučna fantastika, relano ne postoji neko ko to bolje radi od njega, utemeljio je SF kao žanr, vlasnik je raznih priznanja u već pomenutom žanru. Pored SF-a u njegovim romanima takođe dominiraju razni filozofski, sociološki, istorijski aspekti. Konkretno u romanu Čovek u visokom dvorcu, radnja se vezuje za to da su pobednici Drugog svetskog rata bili Nemačka i Japan, Hitler nije počinio samoubistvo, naprotiv živ je i vlada Nemačkom. Američko tlo podeljeno je izmedju Nemačke i Japana, a ostatak ovog “horor” scenarija ostavljam da vama. Takođe postoji i istoimena serija, koju nakon pročitane knjige preporučujem da pogledate. Do sada su snimljene dve sezone.

5. Dzoan Rouling Hari Poter

Zapravo nisam mogao da izdvojim neku posebno omiljenu, tako da je moja preporuka čitav serijal, što bi značilo svih sedam delova o Hari Poteru. Moj prvi susret sa Harijem je bio kada sam bio baš klinac, sećam se i tog odlaska u bioskop i gledanja prvog filma o dečaku čarobnjaku te davne 2001. godine. To je bila ljubav na prvo gledanje, otkrio sam da je film snimljen po knjizi, pa sam se tako i upoznao sa Dzoaninim radom. Bukvalno sam odrastao uz ove knjige, svaki od delova sam pričitao nebrojano puta. Ako se do sada niste upustili u avanture Harija, Rona i Hermione, dajte im šansu, verujte mi da se nećete nikako pogrešiti, jer Džoan je napisala klasike.

Do sledećeg čitanja, Miloš...You Might Also Like

0 comments

Powered by Blogger.

Flickr Images